Ημερομηνίες Αναχώρησης
Τιμή Συμμετοχής
Σημειώσεις: η εκδρομή πραγματοποιείται με ελάχιστη συμμετοχή 6 ατόμων.
1η μέρα, Αθήνα – Σαμψούντα: Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο όπου θα ακολουθήσει πτήση για Σαμσουντα. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο,δείπνο,διανυκτέρευση.
2η μέρα, Σαμψούντα – Οινόη – Κοτύωρα – Κερασούντα – Τραπεζούντα: Πρωινό και αναχωρούμε για την Οινόη (Ünye) , τα Κοτύ Κοτύωρα (Ordu) όπου θα δούμε το Ναό της Υπαπαντής και το Πολυκάρπιο Παρθεναγωγείο.Συνεχίζουμε για την Κερασούντα (Φαρνακία) για να επισκεφθούμε τον Άγιο Νικόλαο που σήμερα είναι Αρχαιολογικό Μουσείο. Η Κερασούντα, πόλη στα βόρειο – ανατολικά της σημερινής Τουρκίας, στις ακτές του Εύξεινου Πόντου έχει πληθυσμό 90.000 κατοίκους (απογραφή του 2003). Βρίσκεται στα νότια της Μαύρης Θάλασσας ενώ απέχει 175 χλμ από την Τραπεζούντα.Αμέσως μετά αναχωρούμε για τον σημαντικό μας προορισμό την Τραπεζούντα.Αφιξη,μεταφορά στο ξενοδοχείο,τακτοποίηση στα δωμάτια, δείπνο καιδιανυκτέρευση.
3η μέρα, Παναγία Σουμελά – Όρος Μελά – Τραπεζούντα: Πρωινό και θα επισκεφθούμε την Παναγία Σουμελά . Η Μονή Παναγίας Σουμελά ή Μονή Σουμελά, είναι ένα πασίγνωστο χριστιανικό ορθόδοξο μοναστήρι κοντά στην Τραπεζούντα, σύμβολο επί 16 αιώνες του Ποντιακού Ελληνισμού. Κατά τη παράδοση, το 386 οι Αθηναίοι μοναχοί Βαρνάβας και Σωφρόνιος οδηγήθηκαν στις απάτητες βουνοκορφές του Πόντου μετά από αποκάλυψη της Παναγίας, με σκοπό να ιδρύσουν το μοναχικό της κατάλυμα. Εκεί, σε σπήλαιο της απόκρημνης κατωφέρειας του όρους, σε υψόμετρο 1063 μέτρα, είχε μεταφερθεί από αγγέλους η ιερή εικόνα της Παναγίας της Aθηνιώτισσας, την οποία, πάντα κατά την παράδοση, εικονογράφησε ο Ευαγγελιστής Λουκάς. Οι μοναχοί Βαρνάβας και Σωφρόνιος έκτισαν με τη συμπαράσταση της γειτονικής μονής Bαζελώνα κελί και στη συνέχεια εκκλησία μέσα στη σπηλιά, στην οποία είχε μεταφερθεί θαυματουργικά η εικόνα. Το σοβαρό πρόβλημα της ύδρευσης του μοναστηριού λύθηκε, επίσης σύμφωνα με την παράδοση, κατά θαυματουργό τρόπο. H ανθρώπινη λογική αδυνατεί να απαντήσει στο θέαμα που βλέπουν και οι σημερινοί ακόμη προσκυνητές, να αναβλύζει το αγιασμένο νερό μέσα από ένα γρανιτώδη βράχο. Οι θεραπευτικές του ιδιότητες έκαναν πασίγνωστο το μοναστήρι όχι μόνο στους χριστιανούς, αλλά και στους μουσουλμάνους που ακόμη συνεχίζουν να το επισκέπτονται και να ζητούν τη χάρη της Παναγίας. Κοντά στο σπήλαιο κτίστηκε το 1860 ένας πανοραμικός τετραώροφος ξενώνας 72 δωματίων και άλλοι λειτουργικοί χώροι για τις ανάγκες των προσκυνητών, καθώς και βιβλιοθήκη. Γύρω από τη μονή ανοικοδομήθηκαν μικροί ναοί αφιερωμένοι σε διάφορους αγίους. H μονή κατά καιρούς υπέφερε από τις επιδρομές των αλλόπιστων , εξ αιτίας της φήμης και του πλούτου που απέκτησε. Μερικά περιστατικά συνδέονται και με θαυματουργικές επεμβάσεις της Παναγίας για τη σωτηρία του μοναστηριού. Στο μοναστήρι θα έχουμε παραμονή, επίσκεψη, προσκύνημα και στη συνέχεια θα επιστρέψουμε στην Τραπεζούντα, με ενδιάμεση στάση στους πρόποδες του όρους Μελά. Συνεχίζουμε τη γνωριμία μας με την πόλη όπου θα δούμε, τον Άγιο Ευγένιο, πολιούχο της πόλης, την Αγία Άννα, τη Χρυσοκέφαλο, το φροντιστήριο, τα τείχη και τα θέρετρα Soğuksu. Θα θαυμάσουμε τα παλιά αρχοντικά της πόλης, όπως του τραπεζίτη Θεοφύλακτου Κωστάκη και τις τράπεζες Καπαγιαννίδη και Φωστηροπούλου. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας, δείπνο και διανυκτέρευση.
4η μέρα, Τραπεζούντα – Αθήνα: Πρωινό και μεταφορά στο αεροδρόμιο και πτήση για Αθήνα μέσω Κωνσταντινούπολης.
© 1985-2023 Himalaya Travel - Designed and developed by IT Concept